När man hör en död munk släpas på ett källargolv…

Beror rapporter om spöken och ”vita jungfrur på slottsvindar” ibland på tinnitus? Är tinnitus en av anledningarna till att folk tror de hör spöken? 

Jag har undrat det ibland. Jag har nämligen ganska ofta stött på folk som vid livskriser berättat att de hört mystiska ljud.

När en anhörig mådde riktigt dåligt för en tid sedan berättade hen att hen hörde ljud i väggarna. Samtidigt hade hon dödsångest och kände att det var hennes mamma som var på besök. Hen har tinnitus.

En vän fick panikångest förra hösten. Flera nätter i samband med det hörde hen ljud i trappan. Någon gick i trappan. Senare hade hen ångest igen och hörde både fotsteg och gnisslande ljud. Hen har tinnitus.

En familj där jag bodde för många år sen hörde att det brummade i väggarna. Var det avlyssningsanordningar? Eller var det kanske aliens. För att ta det säkra före det osäkra isolerade de garaget med äggkartonger och aluminiumfolie. Ett skyddsrum mot främmande makter eller mot aliens? De kände sig lugnare där och upplevde att brummandet minskade. De mådde ganska dåligt båda två.

En pensionär som är ensam och missnöjd med livet och huset där hen bor i Kalmar klagar ofta på de hemska fläktarna där hen bor. Hen besöker sällan världen utanför sitt hem men när hen gör det upplever hen frid. Och att fläktarna försvinner. Det finns inga fläktar i hemmet där hen bor. Hemmet är helt ljudlöst.

Ja sådana berättelser har jag hört ganska många. Ljud i öronen, dvs tinnitus, kan ofta misstolkas. Då man går igenom en svår kris eller inte mår bra händer det ofta att personer som aldrig haft tinnitus får det eller att tinnitusen ändrar sig så det kommer nya ljud.

Är det detta som ligger bakom många av berättelserna om spökerier?

En vän gick igenom en livskris. Mitt då han gick igenom det började han höra ljud. Förs släpande ljud och sen knackningar i rytmiska mönster. Han trodde en tid att det var exet som höll på att terrorisera honom för att göra honom galen. Men så en dag började det pipa för fullt istället. Som en säckpipeorkester på speed, ungefär. Då insåg han att det han hört innan måste ha varit tinnitus också. Krisen och tvisten med exet gjorde att han trodde det var HON som terroriserade honom när det var tinnitus han fick.

Jag själv har haft tinnitus hela livet. När jag hör nåt nytt ljud reagerar jag inte. Men visst. Det finns ljud i mina öron som jag tror är verkliga ibland. Framför allt fläktljudet i mitt öra, det dova brummandet. Jag vet aldrig om min fläkt hemma är på eller inte på grund av det ljudet.

Sen så har jag ljudet av den döda munken och den döda nunnan som släpas i golvet.

Ja ja brukar skämta till det och säga så. Om jag hade mått dåligt så kanske jag hade misstolkat även de ljuden, vad vet jag?Men det låter verkligen som om en fet död kropp släpas på golvet i en gammal källare (med ekon) och som en lite nättare och smalare kropp släpas på samma golv.

Steg i trappan hör jag aldrig men däremot knackar nån ibland. Speciellt vid de tillfällen den döda munken släpas på marken.

Jag antar att jag sett på för många dåliga filmer som utspelas i medeltida miljö. Eller varför har jag alltid associerat det med döda munkar och nunnor. Varför inte en död pizzabagare eller en död deklarationsrådgivare på Skatteverket?

PS

Och kan de ljud folk med posttraumatisk stress också bero på samma sak? Troligt, eller hur?

PTSD

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s